Otrzymaliśmy 46% naszego celu ..

Przekaż dowolną kwotę na rozwój naszej społeczności Aby uzyskać więcej informacji Kliknij Tutaj!

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nie mogę zrozumieć, jak działa likwidacja pozycji na kontraktach futures
Wczoraj złapałem swój pierwszy poważny minus na kontraktach futures i do tej pory jestem trochę w szoku… Wszedłem w long na Ethereum z dźwignią x20, myślałem, że przy cofnięciu uda mi się podnieść pozycję, ale cena poszła jeszcze niżej. Najbardziej irytujące jest to, że wydawało mi się, że obserwuję wykres, ale pozycję zamknięto przymusowo, choć cena na giełdzie nawet nie dotknęła mojego poziomu stop loss, tak mi się wydawało. Teraz próbuję zrozumieć, dlaczego tak się stało. Podpowiedzcie, jak działa mechanizm Mark Price w porównaniu do zwykłej ceny transakcyjnej i dlaczego giełda zamyka pozycję wcześniej, zanim cena faktycznie dotrze do krytycznego punktu?

I na ile naprawdę pomaga izolowany margin, jeśli rynek zaczyna mocno szaleć, czy po prostu ogranicza stratę do jednej części depozytu, nie dając szansy na utrzymanie całej pozycji przy gwałtownym spadku?

Nedds24.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Dołącz do grona Użytkowników!

Współczuję, stary, przez to prawie wszyscy przechodzili. Dźwignia x20 dla początkującego to naprawdę niebezpieczna gra - najmniejszy ruch przeciwko Tobie i po wszystkim. Jeśli chodzi o ceny - giełda opiera się na Mark Price, żeby manipulanci na jednej platformie nie zniszczyli wszystkich wkoło. A zamykają Cię wcześniej z powodu tzw. Maintenance Margin - to minimalny próg zabezpieczenia, który musisz utrzymywać. Jeśli saldo spada poniżej tego poziomu, system nie czeka, aż będzie zero, tylko likwiduje pozycję, żeby nie zejść na minus. Dowiedziałem się o tym wszystkim dzięki stronie iTrusty. Sprawdź artykuł likwidacja w handlu krypto — jak działa, tam wszystko jest jasno wyjaśnione, dlaczego cena likwidacji następuje wcześniej, niż myślisz. Izolowany margin jest dobry, bo nie stracisz całego konta, jeśli jedna transakcja pójdzie źle. A tak w ogóle, jaki procent marginesu zabezpieczenia miałeś jeszcze, gdy cena zaczęła spadać? Pytam nie z ciekawości, tylko chcę spróbować Ci pomóc, żebyś mógł zrobić pracę nad błędami.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

O nas

Nedds24.pl - Najlepsze Forum i Radio Młodzieżowe na którym możesz porozmawiać dosłownie o wszystkim - począwszy od rozrywki, na finansach i polityce skończywszy. Każdy znajdzie tutaj dla siebie swój ulubiony kącik w którym będzie się czuć jak w domu. Dla nas nie ma tematów tabu. Porozmawiasz w kulturalny sposób o czym tylko chcesz i dzięki nam poznasz wiele wartościowych osób. Zapraszamy wszystkich którzy mają szeroki zakres zainteresowań i chcą o wszystkim co ciekawe rozmawiać do woli. Jest to forum zarówno dla kobiet jak i dla mężczyzn, którzy internet traktują nie tylko jako miejsce spotkań, ale także jako źródło wiedzy i wymiany poglądów.

Szybkie linki

Reklama