10.05.2022, 15:21
(31.01.2022, 19:49)Kala89 napisał(a): Kochani, problem żylaków nie jest mi obcy. Miała je moja babcia i mama a teraz zauważyłam, że chyba zaczyna pojawiać się także u mnie. Powiedzcie mi czy na wizycie online, teleporadzie lekarz pierwszego kontaktu będzie mógł mi wystawić skierowanie na jakieś badanie w tym kierunku?
Myślę, że jak najbardziej powinien wystawić Ci skierowanie do poradni, ewentualnie bezpośrednio do angiologa. Tak przynajmniej było w moim przypadku. Problem z niewydolnością żylną jest u mnie niestety genetyczny, więc nie mogę mu całkowicie zapobiec, ale staram się go leczyć na tyle, ile jest to możliwe. Doktor polecił kompresjoterapię https://venoflex.pl/kompresjoterapia-co-to-takiego/ i jestem bardzo zadowolona z efektów. Co prawda trzeba pilnować regularności, jednocześnie nie przesadzając, ale jest to do wypracowania. Dla osób, które mają pracę siedzącą, są w ciąży czy, tak jak ja, obciążone tym problemem genetycznie, terapia jak znalazł. Choć wiadomo, wszystko wymaga konsultacji ze specjalistą.