23.06.2026, 16:28
Witam szanowne grono. Chciałbym podbić temat związany z odzyskiem metali z części samochodowych. Ostatnio dużo się słyszy o tym, że stare filtry cząstek stałych i katalizatory to niezłe źródło kasy, jeśli odda się je w odpowiednie miejsce. Ja właśnie jestem po wymianie takiego elementu u siebie i szukam sprawdzonego punktu w naszym województwie. Natknąłem się na stronę katalizatory Bydgoszcz i z opisu wynika, że zajmują się tym od dawna i mają odpowiednie zezwolenia środowiskowe, co dla mnie też jest ważne, bo nie chcę wspierać jakiejś szarej strefy. Czy ktoś z Was oddawał tam może filtr DPF albo rurę z katalizatorem? Chodzi mi głównie o to, jak podchodzą do wyceny uszkodzonych mechanicznie sztuk, bo mój jest trochę pęknięty po uderzeniu w krawężnik. Czy taka usterka drastycznie obniża wartość rynkową tego materiału, czy liczy się tylko ten środek, który jest w środku? Chętnie poznam Wasze opinie zanim zapakuję to do auta i stracę czas na dojazd, bo mieszkam kawałek drogi od samej Bydgoszczy i nie uśmiecha mi się jechać na darmo.