19.06.2026, 17:26
Cześć wszystkim, mam mały dylemat techniczny i pomyślałem, że ktoś tutaj na forum na pewno przerabiał już podobny temat w swoim warsztacie. Przywracam właśnie do życia starą, porządną maszynę stolarską, którą udało mi się kupić za grosze. Mechanicznie jest już igła, silnik przeszedł mały remont i chodzi jak złoto, ale wizualnie mam jeden duży zgrzyt. Oryginalna blaszka z parametrami technicznymi, która jest przykręcona na korpusie, dostała przez te lata tak mocno w kość, że praktycznie nic z niej nie idzie odczytać. Wszystko jest zatarte, porysowane, a zależy mi na tym, żeby sprzęt po odnowieniu był bezpieczny i miał jasno opisane obroty, zasilanie i rok produkcji, zwłaszcza że czasem pomagają mi na niej znajomi. Zastanawiam się, gdzie najlepiej uderzyć, żeby dorobić coś takiego na zamówienie, bo zwykła naklejka z folii na maszynie pracującej w pyle i wiórach odpadnie pewnie po tygodniu. Szukałem trochę rozwiązań w sieci i natrafiłem na zakład, który wykonuje metalowe tabliczki znamionowe techniką trawienia kwasem lub grawerowania, z tego co widzę również na indywidualne zamówienie od jednej sztuki. Czy ktoś z was zamawiał u nich takie rzeczy pod konkretny model maszyny? Ciekawi mnie najbardziej, jak to u nich wygląda, jeśli nie mam gotowego projektu w pliku wektorowym, a jedynie spisaną na kartce treść i zdjęcie tej starej, zniszczonej tabliczki z prośbą o odwzorowanie układu linii. Doradzi ktoś, czy lepiej wybrać w tym przypadku klasyczne aluminium, czy mosiądz, żeby napisy nie zatarły się przy częstym czyszczeniu maszyny ze smarów? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i podpowiedzi od osób, które odnawiały park maszynowy.