11.06.2026, 18:10
Dzień dobry. Chciałam zapytać o Wasze doświadczenia z urządzaniem pokoju dla dorastającego dziecka. Moja córka ma strasznie mały pokoik, dosłownie parę metrów kwadratowych, gdzie musimy upchnąć duże biurko do nauki, szafę na ubrania i jeszcze jakieś wygodne spanie. Dotychczas miała rozkładaną sofę, ale to była totalna porażka – rozkładanie tego codziennie rano i wieczorem to udręka, a i materac po dwóch latach całkiem się wygniótł i mała narzeka na bóle pleców. Doszłam do wniosku, że normalny materac i solidna rama to podstawa. Zaczęłam przeglądać nieszablonowe łóżka młodzieżowe i moją uwagę przykuły modele jednoosobowe, które mają wbudowane pod spodem szuflady z funkcją stolika albo po prostu dodatkowe miejsce do przechowywania. Wydaje się to mega praktyczne do małych wnętrz, bo każdy centymetr jest na wagę złota. Zastanawiam się tylko, czy takie ramy z litego drewna sosnowego nie są zbyt masywne wizualnie do klitki w bloku? Czy lepiej wybrać model całkiem niski, czy może taki z wyższym zagłówkiem, żeby mogła sobie wygodnie oprzeć poduszki podczas czytania książek? Doradźcie coś, bo mam mętlik w głowie, a nie chcę znowu utopić pieniędzy w coś niefunkcjonalnego.