Otrzymaliśmy 46% naszego celu ..

Przekaż dowolną kwotę na rozwój naszej społeczności Aby uzyskać więcej informacji Kliknij Tutaj!

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Detailing
Cześć wszystkim,
mam do Was pytanie jako osoba, która zaczyna coraz bardziej wkręcać się w dbanie o auto i chce robić to porządnie, a nie „byle jak”. Ostatnio zacząłem samodzielnie myć i pielęgnować samochód – zarówno z zewnątrz, jak i w środku – i coraz częściej czytam, że kluczową rolę odgrywają odpowiednie ścierki z mikrofibry do samochodu. I tu właśnie pojawia się mój problem.
Do tej pory używałem zwykłych mikrofibr z marketu, takich w pakietach po kilka sztuk. Teoretycznie spełniają swoją funkcję, ale mam wrażenie, że po kilku użyciach tracą chłonność, a czasem zostawiają delikatne smugi na lakierze. Zaczynam się zastanawiać, czy warto zainwestować w lepsze jakościowo ścierki z mikrofibry do samochodu, czy to po prostu marketing i każda mikrofibra działa podobnie.
Interesuje mnie kilka kwestii:
Po pierwsze – gramatura. Widzę, że dostępne są mikrofibry 300 gsm, 500 gsm, a nawet 800 gsm. Czy przy osuszaniu lakieru po myciu lepiej sprawdzi się wyższa gramatura? Czy faktycznie czuć różnicę w praktyce?
Po drugie – przeznaczenie. Czy powinniśmy mieć osobne ścierki z mikrofibry do samochodu do lakieru, osobne do szyb, a jeszcze inne do wnętrza i plastików? Czy to przesada, czy rzeczywiście ma to znaczenie, jeśli chcemy uniknąć rys i smug?
Po trzecie – pranie i trwałość. Jak pierzecie swoje mikrofibry, żeby nie straciły właściwości? Czy faktycznie trzeba używać specjalnych płynów i unikać płynów do płukania?
Chciałbym zbudować sobie podstawowy, ale sensowny zestaw do pielęgnacji auta i nie kupować rzeczy, które okażą się przeciętne. Jeśli ktoś z Was ma doświadczenie i może polecić konkretne ścierki z mikrofibry do samochodu albo podpowiedzieć, na co zwrócić uwagę przy zakupie, będę bardzo wdzięczny. Z góry dzięki za wszystkie wskazówki!
Odpowiedz

Nedds24.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Dołącz do grona Użytkowników!

Wiadomości w tym wątku
Detailing - przez misiekxo - 28.02.2026, 18:25
RE: Detailing - przez pietro - 27.04.2026, 01:20
RE: Detailing - przez cowynato - 29.04.2026, 09:06
RE: Detailing - przez boszka - 26.05.2026, 10:42
RE: Detailing - przez ina - 29.05.2026, 09:24
RE: Detailing - przez pietro - 4 godzin(y) temu

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

O nas

Nedds24.pl - Najlepszy Serwis Rozrywkowy na którym możesz porozmawiać dosłownie o wszystkim - począwszy od rozrywki, na finansach i polityce skończywszy. Każdy znajdzie tutaj dla siebie swój ulubiony kącik w którym będzie się czuć jak w domu. Dla nas nie ma tematów tabu. Porozmawiasz w kulturalny sposób o czym tylko chcesz i dzięki nam poznasz wiele wartościowych osób. Zapraszamy wszystkich którzy mają szeroki zakres zainteresowań i chcą o wszystkim co ciekawe rozmawiać do woli. Jest to forum zarówno dla kobiet jak i dla mężczyzn, którzy internet traktują nie tylko jako miejsce spotkań, ale także jako źródło wiedzy i wymiany poglądów.

Szybkie linki

Reklama