20.03.2026, 17:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.03.2026, 17:04 przez Ember_Tide.)
Wczoraj złapałem swój pierwszy poważny minus na kontraktach futures i do tej pory jestem trochę w szoku… Wszedłem w long na Ethereum z dźwignią x20, myślałem, że przy cofnięciu uda mi się podnieść pozycję, ale cena poszła jeszcze niżej. Najbardziej irytujące jest to, że wydawało mi się, że obserwuję wykres, ale pozycję zamknięto przymusowo, choć cena na giełdzie nawet nie dotknęła mojego poziomu stop loss, tak mi się wydawało. Teraz próbuję zrozumieć, dlaczego tak się stało. Podpowiedzcie, jak działa mechanizm Mark Price w porównaniu do zwykłej ceny transakcyjnej i dlaczego giełda zamyka pozycję wcześniej, zanim cena faktycznie dotrze do krytycznego punktu?
I na ile naprawdę pomaga izolowany margin, jeśli rynek zaczyna mocno szaleć, czy po prostu ogranicza stratę do jednej części depozytu, nie dając szansy na utrzymanie całej pozycji przy gwałtownym spadku?
I na ile naprawdę pomaga izolowany margin, jeśli rynek zaczyna mocno szaleć, czy po prostu ogranicza stratę do jednej części depozytu, nie dając szansy na utrzymanie całej pozycji przy gwałtownym spadku?