Otrzymaliśmy 46% naszego celu ..

Przekaż dowolną kwotę na rozwój naszej społeczności Aby uzyskać więcej informacji Kliknij Tutaj!

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wyposażenie warsztatu
Cześć wszystkim,

mam do Was pytanie, bo planuję rozbudowę swojego małego warsztatu i stoję przed decyzją zakupu nowego sprzętu. Chodzi konkretnie o walcarka do blach – do tej pory korzystałem z usług zewnętrznej firmy, ale przy rosnącej liczbie zleceń zaczyna to być mało opłacalne i wydłuża terminy realizacji.

Zajmuję się głównie drobną konstrukcją stalową – obudowy, elementy wentylacyjne, czasem jakieś osłony i detale dekoracyjne z blachy stalowej o grubości do 2 mm, sporadycznie coś z aluminium. Zastanawiam się, czy w moim przypadku lepsza będzie walcarka do blach ręczna, czy jednak warto od razu inwestować w model elektryczny. Różnica w cenie jest dość duża, a nie chciałbym przepłacić, jeśli nie wykorzystam pełnego potencjału maszyny.

Druga kwestia to liczba rolek – widzę modele 3-rolkowe i 4-rolkowe. Z tego, co czytam, 4-rolkowe są bardziej precyzyjne i wygodniejsze przy seryjnej produkcji, ale czy przy mniejszej skali działalności to rzeczywiście robi dużą różnicę? Czy ktoś z Was pracował na obu typach i może podzielić się realnymi odczuciami z codziennego użytkowania?

Interesuje mnie też maksymalna szerokość robocza. Obecnie najczęściej pracuję na arkuszach o szerokości do 1000 mm. Czy warto brać maszynę z zapasem, np. 1250 mm, czy lepiej dopasować sprzęt dokładnie do aktualnych potrzeb? Nie wiem, jak bardzo zapas mocy i szerokości przekłada się na wygodę pracy.

Jeśli ktoś z Was ma w warsztacie walcarka do blach i może polecić konkretny model albo zwrócić uwagę na rzeczy, o których początkujący może nie pomyśleć – będę bardzo wdzięczny. Chodzi mi zarówno o trwałość, jak i dostępność serwisu czy części zamiennych. Nie chcę popełnić błędu przy zakupie, bo to inwestycja na lata.

Dzięki z góry za każdą wskazówkę i opinię!
Odpowiedz

Nedds24.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Dołącz do grona Użytkowników!

Dzisiaj miałem trochę wolnego czasu i dowiedziałem się o https://centrostalsa.pl/ . Moim zdaniem to jest bardzo dobra oferta. Na pewno o tym powiem mojemu znajomemu.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

O nas

Nedds24.pl - Najlepszy Serwis Rozrywkowy na którym możesz porozmawiać dosłownie o wszystkim - począwszy od rozrywki, na finansach i polityce skończywszy. Każdy znajdzie tutaj dla siebie swój ulubiony kącik w którym będzie się czuć jak w domu. Dla nas nie ma tematów tabu. Porozmawiasz w kulturalny sposób o czym tylko chcesz i dzięki nam poznasz wiele wartościowych osób. Zapraszamy wszystkich którzy mają szeroki zakres zainteresowań i chcą o wszystkim co ciekawe rozmawiać do woli. Jest to forum zarówno dla kobiet jak i dla mężczyzn, którzy internet traktują nie tylko jako miejsce spotkań, ale także jako źródło wiedzy i wymiany poglądów.

Reklama